PKD is de afkorting van Polycystic Kidney Disease: Polycyclische Nierziekte. Het is een erfelijke aandoening waarbij in de nieren geleidelijk aan grote met vocht gevulde holtes ontstaan. Gezien de erfelijkheid komt de ziekte vaker voor in bepaalde rassen en families: vooral bij Perzen komt PKD vaak voor. Ook katten van andere rassen waar Perzen werden ingekweekt, zoals de Heilige Birmaan, de Ragdoll en de Britse Korthaar, kunnen PKD vertonen.

Symptomen:Door de ontwikkeling van de holtes verminderd geleidelijk de functie van de nieren. De holtes verdrukken als het ware het gezonde nierweefsel en geleidelijk aan ontstaan tekens van chronische nierinsufficiëntie. De eerste symptomen treden meestal op middelbare leeftijd op, als de dieren 6 à 7 jaar oud zijn.

Diagnose:De diagnose wordt gesteld met behulp van een echografie. De holtes worden duidelijk zichtbaar met dit onderzoek. Met DNA onderzoek kan men tegenwoordig PKD vaststellen als er bij echografisch onderzoek nog geen holtes zichtbaar zijn in de nieren.

Behandeling:De behandeling van PKD zal dezelfde zijn als voor chronische nierinsufficiëntie. De dieren krijgen een speciaal eiwitarm dieet om de nieren te ontlasten. Dit kan aangevuld worden met medicatie.

Prognose:Helaas is er geen remedie tegen PKD en zullen de dieren uiteindelijk bezwijken aan de gevolgen ervan.

Preventie: PKD is een erfelijke ziekte. Het is dus erg belangrijk om aangetaste dieren uit te sluiten van de kweek.