Katten moeten regelmatig ontwormd worden om in goede gezondheid te blijven, volwassen dieren bij voorkeur 4x per jaar. Een kat kan last krijgen van verschillende soorten wormen. De meest voorkomende wormsoorten zijn de lintworm en de spoelworm.

Lintworm: Een lintworm is een platte worm die enorm lang kan worden en in het maag-darmkanaal van de kat leeft. Katten worden met lintworm eieren besmet onder andere via vlooien. Wanneer de kat zijn vacht wast kan hij per ongeluk een besmette vlo inslikken. Daarom is het preventief van belang om vlooien bij uw kat te voorkomen. Lintworm bij kat kan ook worden veroorzaakt door kleine knaagdieren. Dat komt dus vooral voor bij katten die buiten komen. Als deze katten een besmette muis of een besmette rat vangen en opeten, kunnen de eitjes van de lintworm zich verder ontwikkelen in het maag-darmkanaal van de kat.

Spoelworm: Katten worden met spoelworm eieren geïnfecteerd via ontlasting van besmette katten of via de opname van wormeieren uit de omgeving. Daarnaast kunnen katten ook via prooien (zoals muizen of ratten) wormeieren binnen krijgen. Deze worm leeft, net zoals de lintworm, ook in het maag-darmstelsel van de kat. Ondanks dat de wormen erg schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de kat, zijn er niet altijd duidelijke symptomen waar te nemen. Daarom is het van belang de kat regelmatig te ontwormen of de ontlasting van de kat door de dierenarts te laten onderzoeken. Wanneer de kat een zwaardere wormbesmetting heeft, zullen er wel klinische klachten zijn. De kat braakt dan regelmatig, heeft last van diarree, een slechte vacht conditie of kan gewicht verliezen. Vrijwel alle kittens raken wel een keer besmet met wormen. Het is daarom van belang dat u uw kitten al regelmatig ontwormt. Daarvoor geldt een aangepast ontwormings schema. Als de kat ouder is, moet u dat elke drie maanden blijven doen. Daarmee voorkomt u dat uw kat gezondheidsproblemen krijgt vanwege wormen.

Binnenkatten ook ontwormen: Van alle spoelworm infecties bij katten zien we dat ongeveer 20% voorkomt bij katten die volgens de eigenaar uitsluitend binnenshuis gehouden worden. Dit is mogelijk omdat wormeieren via schoeisel mee naar binnen gedragen worden. Dit maakt dus dat het ontwormen ook voor binnenkatten noodzakelijk is!

Besmetting bij de mens: Overigens zijn wormen niet alleen schadelijk voor uw huisdier, maar ook voor u en uw kinderen! Vooral spoelwormen zijn besmettelijk voor mensen, lintwormen in mindere mate. Infecties worden voornamelijk gezien bij jonge kinderen, die wormeieren kunnen binnenkrijgen door op het gras of in het zand te spelen. Het is dus voor iedereen van belang om uw kat regelmatig te behandelen tegen wormen en vlooien.