Breuken worden vaak opgelopen bij een aanrijding, door een val van het dak van een hoog gebouw, uit een boom of uit een raam, of doordat er een zwaar voorwerp op de kat valt. Breuken komen dus het meest voor bij katten die rondzwerven. De poten, de kaak, het bekken en de ruggengraat worden het vaakst getroffen. Katten eigenaren die op een hooggelegen etage wonen moeten tralies of draad voor de ramen doen, want het komt voor dat een kat dwars door een raam achter een vogel aanspringt.
Symptomen en kenmerken: Beenderen steken door de vacht heen. Plaatselijke misvorming van het beenderstelsel. De kat kan zich niet bewegen of niet eten.
Hinken of trekken met een pootje. De kat wil niet aangeraakt worden. Gehele of gedeeltelijke verlamming. Wat te doen: De dierenarts bellen of de kat daar zo snel mogelijk heen brengen. De kat zo weinig mogelijk aanraken. Als er veel bloedverlies is doet u een met watten gevuld gaasje of een verbandje op de wond. Als het bekje bloedt, houdt u de kop omlaag en lager dan het lijf, zodat het bloed niet naar achteren de keel instroomt. Bloedt het lijf, dan moet de kop omhoog en hoger dan het lichaam staan. De dierenarts zal de breuk verder behandelen en verbanden of pleisters aanbrengen.