De oorsprong van dit ras is terug te leiden naar de staat Maine in Noord-Amerika, met zijn korte zomers, koude winters met dikke pakken sneeuw en zijn ruige klimaat. Over het verleden van de Maine Coon doen vele verhalen de ronde. Concrete bewijzen zijn er echter niet en zo zal de oorsprong van de enige natuurlijke half lang haar kat van Noord Amerika, altijd in mysterie gesluierd blijven.
Eén van de meest bekende legenden is die van de kruising van een huiskat met een wasbeer. De staart van de Maine Coon vertoont grote gelijkenissen met de weelderige en gestreepte staart van de wasbeer (raccoon in het Engels). Een kruising tussen deze twee dieren is echter genetisch onmogelijk.
Een andere theorie is dat de huiskat zich zou hebben gekruist met de lokale ‘Bobcats’ in Maine. In de streek van Maine leven vele wilde katten waaronder de Bobcat, de Lynx en andere kleine wilde katten soorten. Er zijn verslagen van ooggetuigen die de paring tussen de katten zouden hebben gezien. Bobcat kittens lijken in grote mate op de huidige Maine Coon kittens met een stevig lijfje, krachtige poten en pluimpjes op de oren. Dit is een aannemelijker idee dan de vermenging met de wasbeer. Echter, de genoemde wilde katten hebben een korte stompe staart; dit zou niet kunnen leiden tot de volle lange staart van de Maine Coon.
De meest romantische mythe over de herkomst van de Maine Coon is die over Kapitein Samuel Clough uit Wiscasset (Maine), Marie Antoinette (koningin van Frankrijk) en haar koninklijke katten. Documenten bewijzen dat tijdens de Franse Revolutie complotten werden gesmeed om de koningin uit Frankrijk naar de Verenigde Staten te krijgen met medewerking van de kapitein. De koningin zou bij de kapitein en zijn familie gaan inwonen; de brieven die hij aan zijn vrouw schreef om het huis zo comfortabel mogelijk te maken voor de koningin bestaan zelfs nog. Het is een feit, dat de kapitein diverse dure spullen aan boord had van zijn schip, waaronder zes koninklijke langharige katten. Na de onthoofding van Marie Antoinette in Frankrijk eiste niemand de koninklijke spullen op; de katten bleven in Maine en worden door sommige gezien als de voorouders van de Maine Coon.
Ook wordt er gedacht aan de Noorse boskat die werd meegenomen door de Vikingen op hun reizen naar de Verenigde Staten. De katten vertonen dan grote gelijkenissen met elkaar en aangezien schippers vaker katten op hun schip hielden, om knaagdier plagen te voorkomen, is het goed mogelijk dat ze hiervoor de goed jagende Noorse boskatten gebruikten.
De evolutietheorie houdt zich het meest staande tussen al deze mooie legendes en mythes, ofwel ‘de wet van de sterkste’ waardoor er een natuurlijke selectie ontstaat. De eerste katten zullen met schepen zijn meegekomen naar de Verenigde Staten, waar ze aan land kwamen en rondzwierven. Dieren passen zich aan aan hun omgeving en het heersende klimaat. De zwakke stierven, de sterke overleefden en pasten zich aan aan het koude klimaat van Maine.
De bewoners uit de staat Maine namen de kat onder hun hoede en gebruikten de kat op hun boerderijen als jager tegen knaagdieren.
Lang voordat de bekende katten
tentoonstellingen ontstonden (rond 1830), organiseerden de bewoners van Maine al festivals en markten. Niet zelden werden daar ook de Maine Coon katten gesignaleerd. De festivals groeide rond 1860 uit tot diverse wedstrijden waaronder schoonheidswedstrijden tussen de ‘Coons’, zoals het ras toen genoemd werd.
In 1870 wordt de Maine Coon als ras erkend op de grotere kattenshows. De Maine Coon was een geliefde kat op deze wedstrijden. Met het populairder worden van de tentoonstellingen groeide ook de belangstelling naar de uitheemse Europese kattensoorten. Na de benoeming van een Maine Coon als beste op de show (BIS) in 1911 verdween de Maine Coon langzaam weer naar de achtergrond.
Bewonderaars van het ras brachten de Maine Coon rond 1970 weer terug op het toneel. Het ras is op dit moment één van de populairste rassen in Nederland.
Het kattenras Maine Coon is tot 2001 hét grootste kattenras gebleven. Hij werd in de volksmond ook regelmatig een Koningskat genoemd. Wij vinden het ook Unieke Konings Katten en zijn zo op onze naam gekomen want vertaalt naar het Engels krijg je Unique KingCats.